Korutietoa

Tietoa timanteista

Timantin arvo määräytyy neljän ominaisuuden perusteella.  Nämä ominaisuudet ovat väri, hionta, puhtaus ja karaattipaino.  Ominaisuuksia kutsutaan nimellä 4C (color, cut, clarity, carat).

Väri

Timanteista arvokkaimpia ovat täysin värittömät timantit sekä timantit, joissa on harvinainen ja voimakas värisävy.  Kaikki värit ja sävyt ovat kuitenkin täysin hyväksyttäviä. Timanttien värien luokitukseen on olemassa useita asteikkoja. Suomessa käytetään yleensä joko GIA:n luomaa asteikkoa tai skandinaavista asteikkoa nimeltään Scan.D.N. (Scandinavian Diamond Nomenclature).

Hionta

Hionnalla tuodaan esiin timantin loisto. Loisto perustuu siihen, miten timantti palauttaa mahdollisimman suuren osan siihen lankeavasta valosta katsojan silmiin.

Puhtaus

Täysin virheetön timantti on erittäin harvinainen ja siksi todella arvokas. Yleensä timanteissa on sulkeumia eli luonnon jättämiä jälkiä, jotka ovat usein toista mineraalia. Sulkeumat tekevät timantista ainutlaatuisen yksilön eikä kahta samanlaista timanttia ole olemassa.

Puhtausluokitus:

Flawless (FL) = Täysin puhdas timantti, ei sisällä sulkeumia eikä ulkoisia tunnusmerkkejä

Internally Flawless (IF) = Puhdas timantti, ei sisällä sulkeumia

Very very small inclusions (VVS) = Vain todella pieniä sulkeumia

Very small inclusions (VS) = Erittäin pieniä sulkeumia

Small inclusions (SI) = Pieniä sulkeumia, jotka eivät näy paljain silmin eivätkä vaikuta timantin loistoon

Piquee / Inclusions (P/I) = Paljain silmin havaittavia sulkeumia, jotka saattavat vaikuttaa timantin loistoon.

Karaattipaino

Timantin paino ilmoitetaan karaatteina (ct). Yksi karaatti on 0,2 grammaa. Näin timantin karaattipaino kasvaa suhteessa sen halkaisijaan: